Tangopalatset

Kontakta oss

Tangons Historia

Så skapades dansen Tango

Tango, dansen med stoppet “Baille Con Carte”, är en av de mest fascinerande av alla danser. Dansen har sitt ursprung i Spanien eller Marocko. I Marocko introducerades tangon till den nya världen av de spanska bosättarna, för att så småningom komma tillbaka till Spanien med svarta och kreolska influenser. I början av 1800-talet var Tango en solodans som kvinnan utförde. Den andalusiska tangolen gjordes senare av en eller två par som gick tillsammans med kastanjetter. Dansen betraktades snart som omoralisk med sin flörtande stil till musiken. Det är Ballroom Tango som har sitt ursprung i de lägre klasserna i Buenos Aires, särskilt i “Bario de las Ranas”. Kläder dikterades av långa kjolar för kvinnan och gauchos med höga stövlar för mannen.

Historien om Tango är som sagt att det började med Argentinas gauchos. De bar ”chaps” som hade härdat från den olja och svetten som finns på hästens kropp. Därför gick gauchos med böjda knän. De skulle sedan gå till de trånga nattklubbarna och be de lokala tjejerna att dansa. Eftersom en gaucho inte hade duschat, skulle kvinnan dansa med mannen på höger arm och hålla huvudet tillbaka. Hennes högra hand hölls lågt på hans vänstra höft, nära hans ficka och letade efter en betalning för att dansa med honom. Låter väl ganska så sjukt egentligen, men detta var hur det hela började.

Spridningen av Tango över hela världen

Något som var mycket aktuellt när tangodansen hade nått Argentina och Buenos Aires, var att denna dans inte alls ansågs vara respektabel. Här var det alldeles för mycket känslor och andra saker som sågs vara fult på denna tid. Hur som helst så förhindrade inte detta spridningen av denna dans till andra delar av världen. Det skulle dock dröja ända till 1900-talet innan dansen spred sig över hela Europa. Under ungefär samma tid slog denna dans också igenom i USA. Ett klassiskt steg i tangons popularitet var när Rudolph Valentino 1921 skapade en klassisk tangohit. Med tiden blev tangon när den reste världen runt, även mera dämpad och rumsren, vilket ledde till att den även började anses respektabel i Argentina.

I och med att tangon som alla andra danser fick resa världen runt, så utvecklades också massor med olika varianter av denna dans. Kanske är detta precis som att alla trodde, innan de läste detta, att tango ursprungligen kom från Argentina. Här är då det som kommer från Argentina och bär namnet Ballroom Tango enbart en utveckling av denna dans. Andra varianter av tango och varför dessa utvecklats kan du läsa vidare om i andra artiklar på denna härliga sajt om dansen tango. Kanske kommer detta leda till ett djup intresse och en vilja att lära dig. Även detta finner du massor av information om i andra texter.