Tangopalatset

Kontakta oss

Skapa den argentinska looken

Argentinsk tango sträcker sig ända till 1900-talets början och har sitt ursprung i Buenos Aires där denna pardans dansades i stadens immigrantkvarter. Sedan 1900-talets mitt så har denna dans spridit sig över hela världen. Vissa kanske känner till tangon för den koreograferade och spaktaktulära showtangon, och vissa för den improviserade och sociala tangon.

Tangon skiljer sig även från andra pardanser, då denna typ av dans inte innehåller lika fasta strukturer, utan som tangodansare så lär du dig ett antal rörelser och att tydligt föra och följa dessa. Sedan improviseras dansen baserat på vem som dansar, musiken och stämningen. Det är kanske därför som tangon även rymmer många olika känslor, så som melankoli, passion och dramatik.

Förutom danskurser och andra spontana tillfällen att dansa tango, så finns det även danskvällar som kallas för ”milonga”. Milonga är namnet på en av de danser som tangon har utvecklats från, men även namnet för ett uppklätt danstillfälle och på den lokal där dessa tillfällen brukar vara.

Du behöver inte ha dansat i flera år för att delta i en milonga, det räcker att du någon gång har gått en timmes kurs i tango och du har nog redan då tillräckligt mycket kunskaper. Tango ska vara roligt och fullt med känslor! Men om du vill passa in i mängden så kan du försöka skapa dig en version av den argentinska looken.

 

Kläder

Vilka kläder ska du använda när du dansar tango och försöker skapa den argentinska looken? Det är många som klär upp sig inför milongor istället för att använda de vardagskläder som används på lektioner. Istället för att säga vad du ska ha på dig så är det nästan lättare att säga vad du inte ska ha på dig:

  • Dessa kan skava mot din partners arm.
  • Fjäderkreationer. Dessa kan hamna i ansiktet på den du dansar med.
  • För stark parfym kan även det störa din partner.
  • Tajta kjolar. Mest för att de kan begränsa dina egna rörelser, så kjolar med tyg som rör sig lätt är att föredra.

Mycket handlar alltså om att tänka på vad som både passar för dig och din partner. Detta är trots allt en pardans med ett samspel mellan båda parter.

 

Skor

När det kommer till skor så är det viktigast att sulan inte har för fast grepp mot underlaget när det gäller de kvinnliga dansarna. Detta för att det ska gå att snurra runt utan att anstränga knäna. Det är många kvinnor som dansar i högklackat, men är du inte bekväm i dessa så går även sneakers bra. För de kvinnor som dansar med högklackade skor så är det ok att ha skor med öppen tå, men för de som är nybörjare är det bättre att ha sluten då tå det är större risk att skada tårna med öppen. När det kommer till vilka skor som män ska ha så är det egentligen inte så noga med vilka. Det viktigaste är att de inte är för stora eller för klumpiga. Men om mannen har skor med klack så minskar risken att han lutar sig för mycket bakåt i dansen.

 

 

Färger

Vilka färger tänker du på när du tänker på tango? Rött och svart så klart! Det är främst de färger som gäller, men så klart får du välja vilka färger du själv vill ha. För dem som inte vill ha på sig ett rött eller svart plagg så finns det andra alternativ:

  • Svarta eller röda skor.
  • En röd ros i håret för kvinnor, kanske en röd ros i kavajfickan för män.
  • Rött läppstift.
  • Färgat rött eller svart hår.
  • Färgat skägg eller mustasch, för detta finns det skäggfärg.

 

Rosen

En anledning att den argentinska tangon och looken är så känd utanför Argentina är för de spektakulära scenshowerna. Det är stora uppvisningar och ofta så används rekvisita för att förstärka tangons passionerade och sensuella drag. På grund av detta så har vissa stereotypa drag för både kvinnor och män skapats, till exempel rosor, men även kvinnor i höga slitsar och klackar, och män i hatt och handskar. Ingenting av detta är nödvändigt för att dansa tango, men om du verkligen vill få till den stereotypiska argentinska looken så är i alla fall en ros att sträva efter (du behöver inte ha denna i munnen när du dansar, gör det som känns naturligt för dig).